martes, 19 de mayo de 2015

Amics del Gregoire (ONG Saint Camille)

La Fundació St. Camille de Lellis, fundada pel Grégoire Ahongbonon opera des de 1983 a diversos països de Golf de Guinea, a l’Àfrica, amb la intenció d’ajudar als malalts sense mitjans, i empresonats, no tan sols asistència sanitària sinó també humana.

A partir de 1993 comença la activitat més difícil i possiblement extraordinària, curar, rehabilitar i reinserir  laboralment i socialment malalts mentals.

A tal fi es creen centres d’acollida, granges, tallers de reinserció per acollir els malalts. És clar, la Fundació ha de recollir els diners per les despeses de manutenció, acollida i medicació. 

Actualment  dóna aixopluc a uns 3.000 malalts, en diversos centres i en diferents països, i procura la medicació pels 30.000 malalts ja recuperats que han tornat a les pròpies famílies. Una tasca realment ingent que necessita ajudes urgents.


A continuació alguns links a pàgines interessants sobre aquesta ONG:



El documental “los olvidados de los olvidados”, de Carles Caparrós, descriu molt bé la situació en què viuen milers de malalts mentals a l'Àfrica i de la història de Gregoire Ahongbonon, un reparador de pneumàtics, que un dia va decidir canviar la vida d'aquestes persones i ajudar-los a recuperar la seva dignitat com a persones. 

Youtube: los olvidados de los olvidados

Fa uns 2 o 3 anys, van regalar a aquesta ONG un camp immens amb una bona deu d’aigua, la finca d'Agoitia, però que, per manca de recursos, està, encara, a mig explotar.

En Jaume Domingo, un català que hi ha anat per ajudar, es ben conegut al Bages i altres indrets per la seva dedicació a causes ecologistes i altruistes.  Els més de 5000 alumnes que s’han format en les classes sobre energies reciclables que ell impartia a la Escola Agrària de Manresa donen fe d’això.



Tambe ha col.laborat amb diferents projectes solidaris, un dels quals amb la Fundacion PUSE, concretament, amb el disseny i insta.lacio de varis KITS Solar per aquesta fundació:

Col.laboració amb Fundación PUSE

Recentment, el Jaume ha passat ja 5 mesos en un dels centres de la Fundació St. Camille, concretament el de la Finca d’Agoïta, a Benin. Aquesta es una finca de 150 hectàrees que té l’ Associació amb l’objectiu d’ocupar els malats i obtenir recursos pel manteniment dels centres, és a dir, ajudar a la sostenibilitat econòmica de la Associació.



Durant aquest temps i en col·laboració amb altres voluntaris, com ara en Batomeu Margalef, que des del juliol de l’any passat  que és a Agoïta, han posat en marxa el sistema de regadiu d’aquesta finca. No cal dir que el que han fet és una obra de enginyeria fantàstica feta amb recursos més que limitats.

Les possibilitats d’aquesta per la producció són molt grans. El sistema de regadiu era el primer pas, però cal crear,  amb recursos limitats  tota una infrastructura de conreu moderna però simple, amb tècniques de conreu ecològic i combinant el treball manual amb el mecànic per obtenir l’aprofitament potencial i oferir també la màxima ocupació de persones amb malalties mentals.

Es clar que nomes amb aquesta finca no obtindrien tots els recursos que els hi cal a la Associació, però si que seria una ajuda i sobretot un referent per les altres finques que esta posant en marxa Saint Camille.

Tot i que el Jaume va tenir un probemilla de salut, ara ja esta recuperat i el que ha vist, i sobretot el que pensa de les possibilitats de la finca, fan que hagi dissenyar i escrit un projecte pel desenvolupament de la infraestructura de la finca.

Aquest projecte conta amb el beneplacit de la Associacio Saint Camille i ha estat ja exposat en diferents actes divulgatius.



Algunes de les organitzacions i persones que col.laboran en aquest projecte son:

Per part d'AÏMA (AÏMA; associació de suport als malalts mentals de l'Àfrica Occidental)

Lluis Pinyot (Cal Magre)
Francesc Xavier Riera
Carles Cornejo

El facebook d'Aíma es:

Facebook d'Aïma

Mentre que la WEB d'aquesta associacio es:


Web d'Aima

Reunió d'Aima amb el Gregoire




Manresa Solidària

Atitlan 03 d'Artés

Llagostera Solidària

Per part de l'Olivera (Cooperativa de Vallbone de les Monges)
Carles de Ahumada

Monestir Sant Salvador de Bellver

Marcel Capellades

Moianès Solidari


Monestir de Sant Benet de Montserrat
Sor Regina i Sor Teresa Forcades




Dolça Revolució (Balaguer)

Josep Pàmies
Miguel Lezcano

Angels Valls


Carles Caparros

La segona fase d’aquest projecte es la obtenció de la energia mínima necessària, a partir de sistemes fotovoltaics i turbines d’aigua (la finca compta en una Font d’aigua).

Per executar aquesta segona fase calen 10.000 €. Si be no ha estat facil, ara mateix ja n’han aconseguit la meitat.

Aquest blog es una crida per aconseguir el suport de tot aquell que vulgui col·laborar amb aquesta causa. Es pot fer una donació econòmica, enviar un email de suport, donar idees de com aconseguir suport o senzillament difonent el projecte perque quelcom que ho sapiga i vulgui col.laborar ho pugui fer.

El email de contacte es el següent:

aima@saintcamille.net

especificant en el titol "projecte agoïta".

Si voleu ajudar econòmicament, el número de compte per fer un ingres és: ES83 2100 4662 81 0200006195, a nom de AIMA, especificant "projecte agoïta". 




No hay comentarios:

Publicar un comentario