jueves, 22 de diciembre de 2016

KIT SOLAR BENIN AFRICA

Anar a index Font de Llum

En aquest post s’explica detalladament  la continuació del projecte “Font de Llum”,  per a l'electrificació de la GRANJA D’AGOÏTA (BÉNIN), de la ONG Saint Camille,

Aquest projecte s’emmarca dins la problemàtica dels malalts mentals a l'Àfrica, un grup de marginats entre els marginats. L'associació St-Camille dóna servei a aquests malats. Quant els malats de l'associació comencen a estar guarits llavors poden iniciar el pas cap a la reinserció en la vida social i laboral. Així neix la iniciativa de la granja d'Agoïta, un lloc on els malalts poden treballar a canvi d'una petita paga.

El major inconvenient d'aquesta granja és la manca de serveis degut al seu aïllament. Si bé tenen aigua de qualitat que no cal potabilitzar gràcies a un pou artesià, no hi arriba la xarxa de subministrament elèctric, no hi ha un bon servei de telefonia mòbil ni per a veu ni per a dades i tampoc no hi arriba el senyal de televisió. Aquests inconvenients dificulten el dia a dia de tots els residents.

El projecte “Font de Llum” vol cobrir aquestes mancances.

La part més gran del projecte ja ha estat realitzada, fa ja gairabé un any.

Des de llavors, hi ha hagut dues actuacions assenyalades dels amics de la Saint Camille a la Catalunya Central.

La primera va ser un viatge d’AIMA i l’Olivera a la finca i també a altres instal·lacions de la organització, per discutir in situ, amb la Saint Camille, el projecte de racionalització de l'explotació agrícola i comercial dels productes de la finca, per tal de avançar en la preparació d'un pla de millora.

Les següents imatges corresponen a aquest desplaçament:



Posteriorment el professor Jordi Bonet, de la UPC-Manresa, juntament amb dos alumnes del grau iTIC, , varen fer una estada d’un parell de setmanes per tal de millorar els sistemes de comunicació de la finca, concretament:
  • Permetre que els cooperants es puguin comunicar amb les seves organitzacions i amb la seva família mitjançant un repetidor de telefonia en la banda de 900MHz 
  • Permetre la recepció de 54 canals de TV i 20 de ràdio per satèl·lit, que inclouen les TV estatals de Benín i altres països de l'àrea i també algun d'internacional com France 24.
  • Automatitzar la posada en marxa dels ventilador que refrigeren el convertidor DC-AC de la instal·lació fotovoltaica.


En el següent link es troba informació on-line del sistema fotovoltaic

Sistema fotovoltaic d'Agoita

Pel que fa a la electrificació, el feedback que van proporcionar aquestes dues expedicions, juntament amb les noticies que arriben per part del cooperant Bertomeu Margalef, que resideix a la finca, ens  han fet pensar en una sèrie d’actuacions que repercutirien en una millora important del funcionament dels sistemes.


 S’han analitzat les millores que cal realitzar en cada àmbit i s’han fet una quantificació dels recursos materials i humans que requereixen aquestes actuacions.

Per realitzar aquestes tasques es deplacen a Agoïta, Sotikamé i Cotonou un equip de quatre persones que relacionem a continuació.
  • Albert Babí Oller, graduat en enginyeria de sistemes TIC per la UPC
  • Jordi Bonet  Dalmau, professor en l'àrea TIC de la UPC-Manresa.
  • Jaume Domingo Miró, expert en energia solar, jubilat.
  • Jordi Serrat Gafes, enginyer agrònom, expert en energia solar.



La durada de l’estada varia entre 10 i 45 dies, segons les disponibilitats de cada persona.

Les actuacions previstes són les següents:

A la Granja d’Agoïta


Els problems sorgits en el decurs d’aquest any han estat:
  • La instal·lació elèctrica  que s’havia fet per part de les empreses constructores de les edificacions presenta deficiències que cal reparar:. Es va aconsellar de fer-hi anar els electricistes que ho van muntar, però no sembla possible.
  • Es van recuperar les bateries velles que disposava la S.C. Es van fer moltes operacions per tal de reactivar-les, però el resultat final és que la seva capacitat ha quedat molt reduïda.



  • La turbina no va quedar en funcionament.
  • Els disjuntors que s’hi van muntar no donen les prestacions especificades.
  • Les màquines de l’oli no disposen encara de motors elèctrics.


  • La previsió de substituir els motors ens fa pensar en una ampliació de la captació fotovoltaica

  • La sala de control i màquines queda molt lluny del punt on resideix l’encarregat, en aquest cas, en Bartomeu Margalef, cooperant cedit a la Saint Camille per Aïma i L’Olivera.

Mes detall sobre les deficiències anteriorment enunciades que es volen solucionar:


Deficiències en les instal·lacions dels edificis:
  • Casa 1: S’han trobat 3 circuits posats en sèrie, de manera que els llums s’encenen a mitges o, simplement no s’encenen. Pel fet de ser una instal·lació encastada i per manca de temps, no es va poder enllestir totalment. Es va fer una instal·lació provisional per tenir llum a totes les habitacions.
  • Casa 2: Una de les caixes generals estava plena de fang, ja que s’havia convertit en termiter. Es van haver d’anul·lar uns quants circuits, ja que els fils derivaven a terres, hi havia curtcircuits i uns quants fils estaven tallats. Es van trobar dues habitacions amb els elements col·locats, però a la caixa no hi arribaven fils.També es va completar la instal·lació de manera provisional.
  • “Escola”: Un curtcircuit inutilitza la meitat de la instal·lació. Per arribar als fils afectats calia aixecar tot el cel ras i no hi va haver temps. Es van penjar llums amb els cables a la vista i es van poder connectar 3 ventiladors.
  • Capella: No hi ha els interruptors ni endolls ni els llums. Hi ha uns quants cables passats sense cap garantia. Cal portar-hi la línia des de la casa 1.
  • Garatge: No hi ha instal·lació. Cal portar-hi la línia des del magatzem.
  • Completar l’anell: Unint finalment el garatge amb l’escola completaríem l’anell que permetria disposae del doble d’intensitat de corrent a tots els edificis amb poca caiguda de tensió (passaríem de tenir un cablejat de 2,5 mm2 a l’equivalent de 5 mm2 i als obradors, 10 mm2).
Bateries: es van aprofitar unes bateries que tenien a l’abandó al centre de Djougou. Portaven anys sense funcionar i vam aconseguir que tornessin a la vida. Tot i això, la seva capacitat va quedar minvada i no aguanta els consums nocturns.

Turbina: Es va deixar la turbina funcionant, però l’acoblament entre turbina i generador es va fer manualment. Quan vaig marxar, es va portar a mecanitzar l’acoblament i el van deixar amb massa fricció, fins el punt que es va cremar el motor que feia de generador. El van fer rebobinar però no s’ha tornat a posar en marxa.

Disjuntors: Es van instal·lar disjuntors de fabricació local per preservar els elements bàsics de la instal·lació (bateries, ondulador, carregadors…). Vam comprovar amb sorpresa que, tot i posant-los sobredimensionats, no aguantaven la intensitat de corrent  (els de 60 A s’espatllaven als 30 A)  que havien de suportar.

Motors: En el procés d’obtenció de l’oli vermell de palma hi intervenen diverses màquines: desgranadora de les pinyes, trinxadora, premsa. A la mateixa planta hi ha les màquines per a fer el garí, a partir de la mandioca. Totes aquestes màquines es mouen per mitjà de motors diesel de 5 HP i de 10 HP. El consum de gasoil d’aquests motors no és pot meynstenir i el treball amb motors sorollosos i contaminants no és massa agradable. Per tant, es va deixar tot preparat per a instal·lar motors elèctrics a aquestes màquines. Els motors de 5 HP es poden substituir per motors trifàsics de 3 HP (2,2 kW) i els de 10 HP, per altres de 5,5 HP (4 kW). Es va deixar un motor de 3 HP preparat per a una màquina, però per manca de temps del personal de la finca, no s’ha muntat.


Increment de la captació fotovoltaica: La potència fotovoltaica total és de 4.620 W peak. Els motors de 5,5 HP poden arribar a un consum de 4.000 W. La instal·lació d’una nova sèrie de panells (uns 1.500 W) ens permetria disposar d’aquesta potència des de les 9 hores del matí fins a les 3 de la tarda. Aquesta acció ens evitaria la dependència de les bateries durant les hores de treball.


Sala de control i maquinària electrònica: Es va escollir un petit habitacle desocupat de 4,5x4 metres com a allotjament per a les bateries, onduladors, carregadors de bateries, una sèries de plaques fotovoltaiques i els elements de control. La decisió es va prendre per diversos motius:
·         Situació estratègica prop del pou artesià.
·         Era un local difícilment aprofitable per a altres usos.
·         Estava ben ventilat.
·         La coberta ens permetia instal·lar-hi una sèrie de 7 plaques amb una potència total de 1.540 W peak.
·         Des d’aquest punt es podien tirar les línies elèctriques (bus de 300 V de corrent continu, i línia general de 230 V de corrent altern) per tota la finca  amb facilitat..

Com a desavantatges podem dir:
·         És un punt allunyat dels espais habitats, de manera que això facilita els robatoris.
·         Per la mateixa raó als encarregats de la finca els cal un desplaçament llarg (uns 300 metres) per obtenir informació de l’estat de les bateries o del sistema en general, o per realitzar operacions de manteniment o de maniobra.


Tot plegat ens fa pensar en  la conveniència de posar un punt de monitorització i control remot, que enllaçarà amb el repetidor de telefonia mòbil ja instal·lat en l'espai de treball del responsable de la finca.

Les actuacions previstes a fer a la finca d'Agoïta són:
  • Desmuntar la instal·lació als llocs on hi ha deficiències greus, canviar les caixes afectades i segellar les noves de manera que no hi puguin accedir les termites, cablejar de nou els sectors que calgui, canviar elements defectuosos.
  • Dotar el sistema d’una bancada de bateries de tracció o estacionàries de 24 V, 400 a 600 Ah, segons possibilitats pressupostàries.
  • Posar-la en funcionament.
  • Canviar els disjunctors per altres marca Schneider o similar. Alguns de concrets seran substituïts per fusibles seccionadors, més segurs..1.
  • Canviar els motors per motors elèctrics trifàsics.
  • Augmentar la potència fotovoltaica en una sèrie per tal que pugui funcionar un motor de 5,5 HP folgadament, sense haver de tibar de bateries.
  • La sala de control i màquines queda molt lluny de l’espai on treballa el responsable de la finca. Es posarà un punt monitorització i control remot al despatx.
Es faran també altres actuacions al poblat de Sotikamé i al magatzem del Gregoire.


Per dur a terme el total de les intervencions s’han previst 90 dies de treball, i 6000 EUR de cost. AIMA, Moianes Solidari i l’Ajuntament de Manresa han donat el suport econòmic. Els viatges, visats, manutenció i assegurances dels desplaçats no hi són inclosos.

Finds el dia 31 de desembre de 2016 es poden fer donatius mitjançant migranodearena, donatius que fins els 150 EUR que tenen una desgravació del 75 % a la declaració de Renda.

Aquest projecte està coordinat principalmente per les organitzacions de la Catalunya Central AIMA, MoianesSolidari i L’Olivera

El contingut principal del text d’aquest post ha estat preparar el mes de desembre de 2016 per en Jaume Domingo
Es pot trobar informació sobre un altre projecte d’aplicació de kits solars per Africà en col·laboració amb ONGs a Kit solar per bombeig d'aigua 

No hay comentarios:

Publicar un comentario